LİNOLYUM  KAPLAMA

Linolyum kaplama, sıcak temaslı ve ayak sesi emiciliği yönünden tercih edilen, elastik ve aşınmaya dayanıklı bir kaplama malzemesidir. Konut, büro, hastane, dersane vb. yerlerde güvenle kullanılabilir.

Esası bezir yağı ve mantar tozu ile sıvanmış kendir dokumasından yapılan bir döşeme kaplamasıdır. Bağlayıcı keten yağından elde edilen bir reçineden oluşan bu kaplamalarda, dolgu maddesi çok ince mantar olup, renk maddeleri katılarak istenen renkte bir hamur elde edilir. Bu hamur jüt, kanaviçe üzerine dökülerek serilir ve polimerize olması sağlanır. Linolyumun daha kalın olması gereken durumlarda dolgusu bol bir altlık üzerine aşınma (görünen) tabakası getirilerek üretim yapılır. 

Linolyumun iki türü mevcuttur: 

 Jüt doku üzerinde mermer taklidi boyanmış kaplamalardır. Kalınlık 2-8 mm arasında değişir. Nitelikli bir kaplama malzemesidir. Desenler birbirine geçişlidir. Bakteri tutmadıklarından sağlık binaları için özellikle elverişlidirler. 

 Ham maddeler diğer kaplamayla aynıdır fakat imalatı farklıdır. Kaplamalar sadece 2 mm kalınlığındadır ve nitrolak boya ile baskı desenleri vardır. 

Linolyum kaplama sıhhi, hafif, temiz bir döşeme kaplamasıdır. Mantarlı linolyumlar ses ve gürültü yalıtımı bakımından daha iyi netice verirler. Linolyumlar genellikle, 2 m genişlik 25-30 m uzunluğunda rulolar halinde üretilir. 

Linolyum kuru ve pürüzsüz bir zemin (örneğin; çimento şap, alçı şap, ksilolit döşeme) üzerine yayılarak uygulanır. Temiz ve kuru şap üzerine durulaks ve benzeri yapıştırıcı sürülür ve linolyum kaplama üzerinde dalga bırakmayacak şekilde yayılır ve bastırılarak uygulanır. Linolyum kaplamaların üzerine başka işlem yapılmadan kullanılabilir. Ayrıca düz ve renkli linolyum üzerine balmumu ve desenli linolyum üzerine vernik ile cila yapılır. Linolyum, ahşap döşemeler veya ahşap kaplı zeminlere de uygulanabilir.

LİNOLYUM ZEMİN KAPLAMA MALZEMELERİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ

  • Oldukça esnektir.
  • Yağa ve sigara yanıklarına dayanıklıdır.
  • Farkı renk seçenekleri vardır.
  • Çevreye zarar vermez.
  • Gürültüyü absorbe eder.

LİNOLYUM ZEMİN KAPLAMA NASIL YAPILIR

 Ruloların/karoların döşeme işlemi öncesinde monte edilecekleri yerdeki iklim şartlarına uygun hale gelmeleri için minimum 18°C’lik oda sıcaklığında dik olarak en az 24 saat bekletilmesi gerekir. Uygulama esnasında, bu sıcaklık korunmalıdır.

 Uygulama yapılacak döşemenin sıcaklığı en az 18°C olmalıdır.

 Uygulama yapılacak mekanın bağıl nem oranı %50 – %60 arasında olmalıdır. 

 Linolyum karolar düz ve küçük istifler (en fazla 5 kutu) halinde paketlerinin içerisinde depolanmalıdır.

 Yerden ısıtmalı zeminlerde uygulama yapılacaksa, döşeme yapılmadan önce ısıtma sisteminin çalışıp çalışmadığı test edilmelidir. Isıtma sistemi uygulama başlangıcından 48 saat önce kapatılmalı ve uygulama tamamlandıktan sonra en az 48 saat kapalı kalmalıdır. 

 Zemin Hazırlığı : Alt zemin düz, dengeli, temiz, işaretsiz (renklendiricinin dağılmasına bağlı olarak renk solmasına neden olabilecek herhangi bir türde keçeli kalem, tükenmez kalem işareti, boya, vb. olmamalı), sağlam, kuru, sert, pürüzsüz (emicilik düzeyi kontrol edilmelidir) olmalı ve neme maruz kalmamalıdır. Alt zeminin hazırlanması/kuruluğu ve döşeme prosedürleri, kullanılan ülkedeki yürürlükteki ilgili standarda uygun olarak yapılmalıdır. Bir tesviye şapı seçmeden önce, zemin kaplaması döşendikten sonra ne tür bir trafiğe maruz kalacağını kontrol edilmelidir. Standart bir tesviye şapı, özellikle ağır, dar tekerlekli araç trafiği olmak üzere, yoğun trafiğe maruz kalacak alanlar için uygun olmayabilir. Tesviye şapının uyumluluğunu kontrol edip ve tesviye şapı üreticisinin talimatlarına uyulmalıdır.

 Linolyumların Hazırlanması : Rulo linolyumlar montajdan minimum 24 saat önce istenilen uzunlukta kesilmelidir. Kesilen plakalar zemine yayılarak ya da dik konumda oda iklime uygun hale gelmesi için bekletilmelidir. Kesim aşamasında kapı aralığı, ek yerleri, ışığın yönü vb. ayrıntılara dikkat edilmelidir. Karoların döşenmesine başlamadan önce, odanın şekli ve döşenecek tasarım dikkate alınarak döşeme türünü belirlenmelidir. Karolar dama tahtası deseninde döşenmelidir.

Linolyum Yapıştırılması : Tüm alt zemine linolyum için akrilik bir yapıştırıcı kullanılmalıdır. Yapıştırmadan önce, kenar kesici ile linolyumun bir kenarı kesilir. Bağlantı yeri işaretleme kalemi ile ikinci kenarı kesilir ve yapıştırdıktan sonra üst üste gelecek şekilde monte edilir. Ağır bir merdane ile baskı uygulanarak yapıştırma işlemi tamamlanır.

 Duvara Dönüş Sistemi : Dönüş yapılacak alan düz, temiz, işaretsiz, sağlam, kuru, sert, pürüzsüz olmalı ve neme maruz kalmamalıdır.

 Kendinden Dönüş : Montaj : Önce yastık profilleri monte edilir, yüzeyin geri kalan kısmı yastık profilinin üzerine yerleştirilir ve kombi bağlantı yeri işaretleme kalemini kullanın (yapıştırdıktan sonra). Yere ve duvara iyice bastırılır. Yapıştırma : Dönüşlü uygulamanın yapılacağı tüm alt zemine, duvara ve yastık profiline kontakt yapıştırıcı sürülür.

 Kaynak : Montajdan en az 24 saat sonra, kaynak çubuğu kullanarak tüm zemindeki ek yerlerine oluklar açılır ve kaynak işlemi yapılır.

 Süpürgelik Sistemi : En sık kullanılan sistemdir. Sipariş üzerine özel olarak hazırlanmış süpürgelikler kullanılır.

 Uygulama Sonrası Önemler : Linolyumların döşenmesinden sonra zemin üzerinde 48 ila 72 saat süresince yürünmemeli, mobilyalar konulmamalı ve taşınmamalıdır. Uygulama yapılan yüzey ilk aşamada kesinlikle yoğun trafiğe maruz bırakılmamalıdır. Yoğun trafiğe maruz kalması yapıştırıcının zemin döşemesinin altından çıkmasına neden olur. Döşeme sonrası diğer tadilat, inşaat vb. çalışmalar devam edecekse, linolyum kaplamanın zarar görmemesi için sunta veya kontraplakla koruma altına alınmalıdır.

LİNOLYUM ZEMİN TEMİZLİK VE BAKIM

Vakumlama, ıslak ve kuru paspaslama yapılabilir. Üreticinin tavsiye ettiği cilalar kullanılabilir. Temizlik esnasında aşırı su kullanımından kaçınılmalıdır.